“Achtergrond bij de samenwerking tussen VU & Deloitte rondom sociale robot Alice
Sinds 2017 werkt de Vrije Universiteit (VU) samen met Deloitte aan de ontwikkeling van sociale robot Alice. Alice is bedoeld om eenzaamheid bij ouderen deels te verlichten. Daarnaast draagt Alice bij aan de verbetering van de kwaliteit van leven en de ondersteuning van de zelfredzaamheid. Door het gebruik van sensoren, connecties met andere objecten en tools en een gemakkelijk in te stellen voice interface, kan Alice inspelen op de behoeften van haar gebruiker.
Een samenwerking tussen VU & Deloitte
In 2017 hebben de VU en Deloitte de handen ineen geslagen om verder te werken aan sociale robot Alice. Hierdoor kunnen wetenschappelijke inzichten direct in de praktijk worden ontwikkeld en getest. Het streven is een robot-gestuurde oplossing voor ouderen, die is gebaseerd op de Alice- robot en -software die eerder zijn ontwikkeld in de VU onderzoeksgroep SELEMCA, onder leiding van Johan Hoorn en Elly Konijn, en die kan helpen de eenzaamheid van ouderen gedeeltelijk tegen te gaan.
De rol en intentie van de VU
In deze samenwerking is de VU betrokken vanuit haar wetenschappelijke bijdrage aan sociale robotica waarbij academische waarden worden geborgd. Binnen de VU richten de activiteiten zich met name op het gebied van fundamenteel en toegepast onderzoek in de sociale robotica. Hiervoor werken onderzoekers uit verschillende disciplines samen, zoals vanuit Mediapsychologie bij Communicatiewetenschap en AI bij Informatica. Studenten kunnen een cross-disciplinaire master track 'Socially Aware Robotics' volgen. Inmiddels werken verschillende studentengroepen samen met Deloitte om hun onderzoeksproject uit te voeren, enerzijds gericht op zgn. 'user tests', 'design' en 'engineering', anderzijds op beleid en implementatie, alsook marketing.
De rol en intentie van Deloitte
Deloitte is bij Alice betrokken vanuit haar Impact Foundation, een platform voor maatschappelijke initiatieven. De Deloitte Impact Foundation stelt medewerkers van Deloitte in staat om hun kennis, energie en talenten pro bono toe te passen om een positieve impact te maken op de maatschappij. Alice is in 2017 opgenomen in het projectportfolio van de Impact Foundation. Vanuit Deloitte zijn sindsdien maar liefst 80 medewerkers betrokken geraakt bij het project Alice. Deloitte investeert in het project door kennis (op het gebied van strategie, sociale en technologische innovatie, design, data, privacy en verandermanagement) beschikbaar te stellen. Betrokken medewerkers krijgen hier weer een interessante maatschappelijke- en leerervaring voor terug. Ook bij mogelijke wijziging van doelstellingen van het project in de toekomst, zal Deloitte met het project geen commercieel belang nastreven. Tot slot zal Deloitte de robot niet op de markt brengen. Indien de partners in de samenwerking dit willen, zal dit gebeuren via een andere partij.
Een korte terugblik op wat we al hebben bereikt
In de afgelopen jaren zijn vele successen behaald:
2010-2015. (voorafgaand aan de samenwerking):
Ontwikkeling zorgrobot bij de VU. De oplevering van Alice 1.0 in 2015 was het resultaat van het project Services of Electro-mechanical Care Agencies (SELEMCA) dat de VU in 2009 verwierf van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap binnen het landelijk CRISP programma (Creative Industries Scientific Programme). Gedurende het project was Alice de aanleiding tot het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en haar interactie met gebruikers leidde tot het ontwerpen van de Robot Brain Server in 2016.
2017:
Samenwerking VU met de Impact Foundation van Deloitte
Ontwikkeling nieuwe Alice visie en ontwerp criteria
Gebruikersonderzoek en experimenten met als uitkomst een eerste nieuw prototype
2018:
Co-creatie om te komen tot doorontwikkeling van het prototype: Alice 2.0
Vervolg gebruikersonderzoek en experimenten met als uitkomst aanvullende kennis voor het optimaliseren van gesprekken
Ondertekening van de intentieverklaring (Letter of Intent) tussen VU & Deloitte
Alice verschijnt in diverse media, waaronder Brandpunt en AI for Good Summit
2019:
Survival pilots waarbij Alice zonder menselijke tussenkomst voor een bepaalde periode wordt achtergelaten bij eindgebruikers
Studenten aan de VU kunnen vanaf september 2019 een cross-disciplinaire master track 'Socially Aware Robotics' volgen en worden via opdrachten betrokken bij de ontwikkeling van Alice
Alice verschijnt opnieuw in diverse media, waaronder Skipr, NRC, Omroep Max, congressen, AI for Good Summit
Omzetting van de intentieverklaring in een samenwerkingsovereenkomst
Verkenning samenwerking met aanvullende partijen
Robot Brain Server
Voor de Alice robot streeft het project team naar het gebruik van de Robot Brain Server. De Robot Brain Server heeft ten doel de gebruiker veilig en onbespied te laten interacteren met een of meer sociale robots.[1]
Door ondertekening van dit document onderschrijven Stichting VU en Deloitte Alice Project Team het belang van deze samenwerking.
[1] De Robot Brain Server heeft ten doel de gebruiker veilig en onbespied te laten interacteren met een of meer sociale robots. De server staat in de kast en maakt verbinding met het Internet alleen als de gebruiker dat wil. De robots zijn op beveiligde wijze verbonden met de server, die alle zware programma’s draait, waaronder databeheer, beveiliging en kunstmatige intelligentie. De Brain Server leert dus wel over zijn gebruiker, maar deelt die informatie niet, tenzij de gebruiker dat wil. De informatie kan op een gelaagde manier gedeeld worden. De gebruiker bepaalt zelf wie wat mag weten van de gegevens die opgeslagen liggen in een datakluis bij de gebruiker in huis. De Brain Server is modulair opgebouwd, waarbij de gebruiker een programma kan vervangen door iets wat hij of zij beter vindt. De integriteit van de standaard programmatuur wordt gegarandeerd door een onafhankelijke stichting die de code controleert op fouten, virussen, marketing- en spionage-code.”